Sibbe Live: Afton med tidig musik – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Sibbe Live: Afton med tidig musik

Vuxen 15€

Pensionär/studerande 12€

← Alla evenemang

Ophelia: Sanna Kola, mezzosopran, Tuomas Kourula, ärkeluta

John Dowland

John Dowland (1563-1626) var en brittisk tonsättare, lutvirtuos och begåvad sångare, samt en av sin tids mest ansedda musiker. Han arbetade och reste runt omkring i Europa, och fick musikaliska influenser bland annat från det italienska och tyska hovet. Han var också verksam i det danska kungliga hovkapellet under kung Kristian IV.

Solosång till ackompanjemang av luta var en väletablerad tradition i England redan på Dowlands tid, men Dowland utvecklade formen till sitt esse. Hans kompositioner karakteriseras av en sofistikerad melankoli, en utsmyckad luttextur och en varsam hantering av sångtexterna. The Second Booke of Songes or Ayres (1600) är den andra av hans fyra samlingar lutsånger. John Dowland sammanställde och arbetade med boken i det danska hovet.

Ophelia är en åboländsk musikduo inriktad på tidig musik, och består av Sanna Kola (mezzosopran) och Tuomas Kourula (luta). Ophelia har specialiserat sig på uppförandet av lutsånger, i synnerhet engelsk 1500- och 1600-talsmusik med speciellt fokus på John Dowlands sånger. År 2019 engagerades konsertpubliken av The First Booke of Songes-samlingens berättande konserter, och nu står The Second Booke of Songes på tur. Vid sidan av livekonserterna, uppträder Ophelia med videoinspelningar som nås via Ophelias youtube-kanal och webbsidorna ophelia.fi.

Sanna Kola är en mezzosopran och sångpedagog som specialiserat sig på tidig musik. Hon undervisar i sångstudion Äänirätäli och leder kammarkören Melo. Hennes solistframträdanden sträcker sig från Åbo till mellersta Finland och hon har sjungit bl.a. i Nyslotts operafestkör, Key Ensemble, den medeltida vokalensemblen Cavalier samt i Kungsvägens musikers körsammansättning. Som solist upplever sig Kola främst vara en historieberättare – oberoende av musikens tidsperiod. Kola hör till grundarna av föreningen Tidig Musik i Åbo rf och fungerar för tillfället som föreningens ordförande.

Tuomas Kourula är en klassisk gitarrist och lutspelare, samt lektor i gitarrspel vid Åbo konservatorium. Som musiker intresserar han sig främst för tidig musik med dess instrument, lutor och barockgitarrer. Den tidiga musikens frihet och hänförande klang i samband med dess kulturbakgrund och världssyn i stort, innebär för Kourula en resa tillbaka till det förglömda men samtidigt bekanta hemlandet.

I den här konserten spelar Kourula ärkeluta, som utvecklades från renässanslutan i 1600-talets Italien. Den här formen av luta passar speciellt bra ihop med sångröst. Dowlands musik uppförs oftast med en mindre renässansluta, men även ärkelutan är bekant från Dowlands livstid i England och hans musik uppfördes säkerligen också med den.