Sibbe Live!: Musica Ricercata - Sibeliusmuseum Hoppa till huvudinnehållet

Sibbe Live!: Musica Ricercata

Vuxen 15€

Studerande/ pensionär 12€

← Alla evenemang

Marie Körkkö, piano

György Ligeti, Bela Bartók, Aleksandr Skrjabin, Sergej Prokofjev

Ricercata är italienskt och kan översättas med ”sökt”, ”utforskat”, ”önskat” eller ”efterlängtat”. Ett av kompositören György Ligetis mest berömda verk för solopiano heter Musica Ricercata. Det är en pianosvit som består av elva små stycken som Ligeti komponerade mellan 1951 och 1953. Verket var en viktig milstolpe för sin tid inom konstmusiken, eftersom Ligeti skapade en helt ny kompositionsstil, Ex Nihilo, vilket betyder ”ur ingenting” på svenska. Denna pianosvit fungerade som ett slags öppning för en stil som han använde i sitt senare arbete. Med denna konsert firar vi György Ligetis födelsedag, som i maj 2023 blir hundra år. Ligeti ackompanjeras av Bela Bartók, Alexander Skrjabin och Sergej Prokofjevs pianomusik.


Marie Körkkö är pianokonstnär och Feldenkrais®-lärare från Helsingfors, som fått sin utbildning i båda yrkena i Italien. Efter att ha återvänt till Finland har hon organiserat sina egna konsertserier och arbetat som pianolärare på flera orter. Under 2018 grundade hon sin egna studio Pianokellari i Helsingfors centrum. I november 2021 började hon producera Kellarista kajahtaa!, en konsertserie som erbjuder evenemang i hemkonsertstil i hennes lokal några gånger om året. Förutom Körkkö innehåller serien gästartister som Körkkö bjudit in.

Körkkö avlade en magisterexamen i musik vid konservatoriet i Verona 2012. Dessförinnan tog hon examen från professionella musikskolor i Helsingfors och Lahtis. Som pianist Körkkö har uppträtt som solist, Lied- och kammarmusiker i sina hemländer Finland och Italien, men har också besökt Polen och Ryssland. På sin fritid ägnar hon sig åt alla typer av konst och gillar mångsidig motion.