Sibbe Live!: I fortunati – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Sibbe Live!: I fortunati

Vuxen 15€

Studerande/ pensionär 12€

← Alla evenemang

Katriina Rainio, barockviolin
Tuomas Kourula, teorb och arkeluta
Topias Tiheäsalo, barockgitar
Jouni Pusa, slagverk 

I fortunati är en ensemble för tidig musik grundad av Tuomas Kourula och Topias Tiheäsalo år 2018. Ensemblen fokuserar särskilt på tidig barockmusik för knäppinstrument. Tillsammans har de gjort arrangemang baserade på 1600-talets italienska, spanska och franska repertoar. Dessa arrangemang utgör i sin tur en språngbräda för improvisation: den tidens dans- och variationsstycken var som sin tids jazzstandarder, som varje musiker fick manipulera enligt sin talang och fantasi.

I fortunati fungerar också som en continuo-grupp som ackompanjerar sånger av Claudio Monteverdi. Ibland tar bandet en mer rytmisk form när slagverkaren Jouni Pusa ansluter sig till gruppen. I slutet av 2023 utökades ensemblen till fyra medlemmar när violinisten Katriina Rainio anslöt sig. Barockviolinen är ett naturligt musikaliskt tillägg och förlängning av den rytmiskt-harmoniska väv som skapas av två gamla knäppintrument tillsammans med slagverksinstrument!

Under konserten på Sibeliusmuseum får vi höra ensemblens visioner av kompositioner av Johann Hieronymus Kapsberger, Alessandro Piccinini, Antonio Bertali, Gaspar Sanz, Santiago de Murcia, Robert de Visée m.fl. Du kan förvänta dig livliga rytmer, rika improvisationer och vackert stämda harmonier!