Sibbe Live: Kammarmusikafton – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Sibbe Live: Kammarmusikafton

Vuxen 15€

Pensionär/studerande 12€

← Alla evenemang

Patrik Kleemola, Timo Korhonen, gitarr

Bach, Pohjola (uruppförande), Schubert

På Sibeliusmuseums Sibbe Live!-konsert onsdagen den 20 oktober kl. 19.00 får publiken höra musik framförd av två finska, internationellt framgångsrika gitarrister.  

Timo Korhonens långa karriär omfattar uppträdanden i trettio olika länder. Han har spelat i symfoniorkester runtom i världen, huvudsakligen i Europa och Asien. Korhonen är särskilt känt för sin tolkning av latinamerikansk och nutidsmusik. 

Likaså har Patrik Kleemola uppträtt både i Finland och utomlands. Han är känd för sitt samarbete med ett flertal nutidskompositörer, vilket gett upphov till över 30 nya gitarrverk. Kleemolas mångsidiga repertoar sträcker sig från 1500-talets verk till uruppföranden av verk tonsatta för honom.

– På konserten kommer publiken att få höra tre stora verk. Utöver Johann Sebastian Bach och Franz Schubert kommer vi att framföra uruppförandet av Seppo Pohjolas nya verk för sologitarr, berättar Kleemola.  

Pohjolas verk Kaiun delas upp i fem skilda delar som spelas succesivt och vilkas namn beskriver olika naturfenomen. Publiken kommer att få höra ett arrangemang av Schuberts 9. stråkkvartett i g-moll för två gitarrer tonsatt av Julian Bream, som avled år 2020.  

– Detta mästerliga och väldigt krävande verk av Bream framförs sällan, och det blir fint att spela det för en levande publik, konstaterar Kleemola.

Enligt Kleemola finns det något unikt i den stunden när han uppträder för en konsertpublik.  

– När publiken är närvarande blir också musikern mera känslig för själva musiken och den kommunikation som sker just där och då, i den stunden, säger Patrik Kleemola.