Sibbe Live!: Stensöta – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet

Sibbe Live!: Stensöta

Vuxen 15€

Studerande/ pensionär 12€

← Alla evenemang

Stensöta är en österbottnisk folkmusikduo med rötterna i den finlandssvenska traditionen bestående av Amanda Harald (fiol, altfiol och sång) och Jacob Sundström (bouzouki, fiol, gitarr och sång). Duon bildades sommaren 2022 och har sedan grundandet arbetat med återuppväckningen av allmogemusiken från sina hembygder genom nya moderna arrangemang. 

Den ena halvan i duon Amanda Harald är hemma från Nykarleby. Folkmusiken har gått i arv i flera generationer i Haralds släkt och hon är starkt förankrad i spelmanstraditionen i Socklot. Harald studerar sedan hösten 2023 musikpedagogik vid Sibelius Akademin i Helsingfors. Den andra halvan i duon Jacob Sundström är hemma från Karleby. Sundström har ärvt sitt folkmusikliska arv från Kronoby och Esse. Jacob studerar musikpedagogik vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

Duons mångsidiga repertoar innehåller allt från medeltida ballader och folkliga visor, till spelmansmusik och egenskrivet material – allting framfört med en medryckande spelglädje. Tyngdpunkten i repertoaren ligger i nordliga delarna av Österbotten, från Oravais upp till Karleby. 

Våren 2023 släppte duon sin första singel “Svallvågor” som har spelats flitigt i finlandssvensk radio. Duon har uppträtt runt omkring i Finland: från Kaustby i norr till Helsingfors i söder. Duon har även spelat en del utomlands i Sverige och Estland. För sitt träffsäkra och snygga samspel belönades duon med Samspelsmedaljen i brons av Medelpads folkmusikförbund under samspelsveckan i Sundsvall hösten 2023. 

På konserten den 10.4 kommer publiken att få ta del av den bästa österbottniska folkmusiken ur arkivens gömmor. På programmet står allt från ståtliga menuetter efter storspelmannen Jakob Högdahl till riviga schottisar från Karlebynejden varvat med folkvisor om kärlek och längtan.