Månadens föremål: Nyckelharpa – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet
← Tillbaka

Månadens föremål: Nyckelharpa

29.11.2021

Månadens föremål i är november är en nyckelharpa. Nyckelharpan har rötter som sträcker sig till 1350-talet. Sibeliusmuseums nyckelharpa är ca. 100 år gammal och har kommit till museet som en donation. Nyckelharpan har spelats under de senaste 600 åren, men i början av 1900-talet höll traditionen nästan på att tyna bort. På 1960-talet blev det igen vanligare att spela nyckelharpa.

Nyckelharpan påminner om ett mellanting mellan en fiol och en vevlira. Den har vanligtvis fyra strängar som man spelar på (melodi- och bordunsträngar) och ett antal resonanssträngar. Strängarnas tonhöjd varieras genom att man trycker på nycklarna. Nuförtiden kan man studera en ettårig utbildning i folkmusik på nyckelharpa på Eric Sahlström Institutet i Sverige.

Bild på en nyckelharpa med stråke.
Nyckelharpa, ur Sibeliusmuseums instrumentsamling


Den finländska motsvarigheten till nyckelharpan kallas för esseharpa. Den första esseharpan har troligtvis använts i Esse på 1600-talet. År 1909 hittades en esseharpa i Finland, och det finns för tillfället endast några tiotals kopior av dessa i världen. Esseharpan är därför ett väldigt sällsynt instrument.