Månadens föremål: Stråkmonokord – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet
← Tillbaka

Månadens föremål: Stråkmonokord

28.10.2020

Stråkmonokord med stol

Ett av de instrument i museets instrumentutställning som väckt mest uppmärksamhet, beundran och frågor är nog museets stråkmonokord med klaviatur. Och inte att undra på.  

Instrumentet är en kombination av stråkinstrument och tangentinstrument. Höger hand för stråken över strängen medan vänster hand spelar melodin genom att trycka ned tangenterna.

Stråkmonokord med klaviatur uppfanns på 1880-talet av fransmannen Joseph Poussot (1861-1891). Instrumentet blev aldrig särskilt populärt och endast få exemplar har bevarats.

Sibeliusmuseums stråkmonokord med tillhörande stol är målat i en ljusgrön färg och utsmyckat med vackra blomstergirlanger. I stolens ryggstöd finns en liten lucka som ofta väcker frågor bland våra besökare; vad har man förvarat bakom luckan? Det kan vi inte med säkerhet svara på, kanske harts till stråken, en näsduk eller en puderdosa?  

Närbild på stråkmonokordens utsmyckning.

Instrumentet fanns i många år framställt i museets instrumentutställning, men efter tiotals år i rampljuset har det nu förflyttats till en välförtjänt vila.

Anna Engberg