Markus Ollila – Chopins etyder – Sibelius-museo Hoppa till huvudinnehållet
← Tillbaka

Markus Ollila – Chopins etyder

19.09.2022

Onsdagen 21 september tar sig pianisten Markus Ollila an Chopins etyder vid Sibeliusmuseums Steinway-flygel

Pianisten, musikmagister Markus Ollila uppträder med inget mindre än Frédéric Chopins (1810–1849) etydhelhet. Ollila började sina pianiststudier vid Konstakademin vid Åbo Yrkeshögskola, vilka följdes av soliststudier vid Sibelius-Akademin. Efter utexamineringen år 2010 har han arbetat som pianolärare och ackompanjör vid Musikinstitutet Arkipelag i Åbonejden. 

Ollila har specialiserat sig i vad som kan beskrivas som en prövosten för pianister:  

– Jag har i flera år arbetat med en av den klassiska pianorepertoarens mest betydelsefulla helheter: de tjugofyra etyderna, opus 10 och 25 av den lyriska pianisten och stora kompositören Frédéric Chopin. 

Op. 10, nr. 12, ”Revolutionsetyden”, ses i Polen näst intill som ett nationalverk. Under Novemberupproret i Warszawa år 1830 ämnade Chopin ansluta sig till styrkorna som kämpade mot den tsar-ryska makten. Efter att hans närkrets övertalat honom att satsa på kompositöryrket begav sig Chopin till Paris för att aldrig återvända till Polen. Upproret slogs ner av Rysslands armé och 45 000 polska familjer tvångsdeporterades till Ryssland. 

– Revolutionsetyden är ett krigiskt ställningstagande till denna tragedi i Polens historia. Opus 25, nummer 12, ”Oceanetyden”, går i samma tonart och samma tema, men karakteriseras av en betydligt mer hopplös stämning, beskriver Ollila. 

I samband med konserten publiceras Ollilas album Chopin – 24 Études, inspelat i museet sommaren 2022. Ollila berättar att albumet är resultat av flera år av målmedvetet övande.  

–  Så vitt jag vet är albumet den andra inhemska inspelningen av den här tekniskt sett extremt krävande helheten. 

På onsdag kl. 19 får även Sibeliusmuseums publik njuta av frukterna av Ollilas arbete.