Jean Sibelius 160-årsjubileum 2025 Hoppa till huvudinnehållet
← Tillbaka

Jean Sibelius 160-årsjubileum 2025

19.03.2025

Jean Sibelius 160-årsjubileum 2025 märks och hörs under hela året i Sibeliusmuseets programutbud genom olika evenemang.

Den 13 februari fick Sibeliusmuseet en särskild gäst när tonsättarens sondotter, violinisten Satu Jalas, uppträdde tillsammans med pianisten Folke Gräsbeck. Satu Jalas, som bott länge i Italien, presenterade sin farfars Stainer-violin tillsammans med violin- och pianostycken av kompositörsmästaren. Gräsbeck ackompanjerade och agerade konferencier. Medverkade gjorde även professor Ferrucio Tammaro (Universitetet i Turin), en av Italiens främsta Sibeliusforskare, som deltog via videolänk och berättade om den nya upplagan av sin Sibeliusbiografi på italienska. Boken finns till försäljning i museets butik.

Den 19 februari bjöd konserten ”Runeberg & Sibelius” på Sibelius-sånger ackompanjerade av harpa samt harpsolon, där pianostycken framfördes på harpa. Sopranen Hanna Rantala och harpisten Vuokko Ahtila har inlett ett samarbete kring Sibelius sånger, varav många lämpar sig väl för harpa trots att de ursprungligen är skrivna för pianoackompanjemang.

Resultatet av Sibelius insamlingsresa av folkmusik presenterades på Kalevaladagen den 28 februari i duon Pajolaines berättande konsert Runonlaulaja. Här framfördes runosångs- och gråtsångsmelodier som Sibelius samlat in, samt annat material inspelat i gränstrakterna av Karelen och Ingermanland, tillsammans med duons egna kompositioner. Ramberättelsen flätade samman brevväxling, dagboksanteckningar och tidningsartiklar från tiden kring Aino och Jean Sibelius bröllop. Konserten beställdes ursprungligen för Sibeliusfestivalen i Lahtis år 2021.

”Man har nog talat om det karelskas och karelianismens påverkan på Sibelius musik, men det är sällsynt att man faktiskt hör de melodier som Sibelius själv dokumenterade,” säger Emmi Kuittinen och Minsku Tammela från Pajolaine-duon. ”Vi har tagit konstnärliga friheter i vår tolkning, men all musik vi framför bygger starkt på det Sibelius hörde under sin insamlingsresa.”

Sibelius musik kommer även att höras under våren i andra konserter. Den 26 mars ger den unga franska pianisten Jean-Baptiste Doulcet en konsert med ett fransk-nordiskt program. Den franska pianistens stjärna är i stigande, och i konserten tolkar han bland annat Sibelius pianoimpromptuer som han sätter i ett bredare sammanhang av romantisk pianomusik. Doulcet kom i kontakt med den finska nationalskalden under ett utbyte vid Sibelius-Akademin och har även spelat in verk av Sibelius.

Den brittiska pianisten Elizabeth Altman representerar ett mer erfarenhetstyngt pianospel. I sitt recitalprogram har hon förutom Beethoven även inkluderat verk av Sibelius och den finländska tonsättaren Agnes Tschetschulin, som liksom Sibelius studerade vid Helsingfors musikinstitut på 1880-talet. Altman är en välkänd kammarmusikprofil och konstnärlig ledare för English Camerata.

Efter midsommar fortsätter Sommar Sibelius-konsertserien under utvalda helger. Dessa korta pop-up-konserter, som ingår i museets entrébiljett, arrangeras i samarbete med Åbo Konstakademi. De erbjuder sommarbesökare en lättillgänglig möjlighet att bekanta sig med Sibelius musik i museets Sibelius-sal.

nuori jonne