Den mänskliga rösten (LA VOIX HUMAINE) – Sibeliusmuseum Hoppa till huvudinnehållet
← Tillbaka

Den mänskliga rösten (LA VOIX HUMAINE)

05.09.2023

November är operans månad på Sibeliusmuseum! Under fyra mörka höstkvällar intar Francis Poulencs imponerande monologopera Den mänskliga rösten (LA VOIX HUMAINE, 1958) scenen. Librettot bygger på en text av Jean Cocteau, och handlar om en övergiven kvinnas smärta och självdestruktivitet. Det har översatts till finska av operans regissör Mikko Rantanen. Operan framförs av Annukka Kuivisto, sopran, och Jaana Luuppala, piano. Operans kostymer är designade av Anniina Kuula. Premiären är 17 november, övriga föreställningar går 22.11, 25.11 och 30.11.  Operan framförs på finska.

Biljetter per föreställning hittar du här: 
17.11 #1 (premiär https://www.ticted.com/sv/events/5650
22.11 #2 https://www.ticted.com/sv/events/5651
25.11 #3 https://www.ticted.com/sv/events/5652
30.11 #4 https://www.ticted.com/sv/events/5653

Telefon som symboliserar människors röst
Den mänskliga rösten (LA VOIX HUMAINE)

Den mänskliga rösten (La Voix humaine) är en monologopera av Francis Poulenc från år 1958 och blev tonsättarens sista scenverk. Operan uruppfördes på Piccola Scala-operan i Milano. Det cirka en timme långa verket baserar sig på Jean Cocteaus pjäs med samma namn från år 1930. Jean Cocteau (1889–1963) var en fransk surrealistisk poet, författare, formgivare och filmskapare. Francis Poulenc (1899–1963) var en fransk tonsättare inom konstmusik och även en skicklig pianist. I Finland uppfördes verket senast år 2022 av operasångerskan Karita Mattila i en produktion av Finlands Nationalopera.

I denna dramatiska opera får vi följa en namnlös medelålders kvinna i ett telefonsamtal med en man som hon är hopplöst förälskad i. Samtalet bryts gång på gång och telefonisten försöker reda ut felet. Men är samtalet egentligen verkligt? Det lämnas till publiken att avgöra.

Regissören och dramaturgen Mikko Rantanen placerar handlingen i ett sjukhusrum på ett mentalsjukhus under 1950-talet – ett helt nytt perspektiv på detta verk. Kvinnans tankar hemsöks av själens inre demoner, skapade av henne själv. Under operans gång klarnar det att relationen till mannen håller på att rämna, och dramat kulminerar i kvinnans isande viskning: ”jag älskar dig.” Men vad blir egentligen den tragiska hjältinnans öde i detta klaustrofobiska tankerum, där gränsen mellan verklighet och illusion är en gåta?

På Sibeliusmuseum bjuds publiken på en aldrig tidigare skådad och passionerad tolkning av detta verk.

Mikko Rantanen

Mikko Rantanen är en frilansande scenkonstnär med mångsidig erfarenhet av regi- och dramaturgiarbete. I hans bakgrund finns verk i olika stilar, från monologer till operaproduktioner. Under sin karriär har Rantanen planerat och förverkligat ett flertal urpremiärer, där han arbetat med teaterns, musikens, ljudets och ordkonstens uttrycksmedel. Han strävar efter att lyfta fram historia, personer och teman som sällan behandlas genom scenkonst. Rantanen har arbetat professionellt inom teater i 30 år.

Motto: Underhållning hjälper oss att glömma, konsten att minnas.

Mikko Rantanen

Annukka Kuivisto

Annukka Kuivisto är en operasångerska och konsertsolist från Åbo, vars röst kommer bäst till sin rätt inom det dramatiska sopranrepertoaret. Hon är utbildad sångpedagog från Yrkeshögskolan Novia i Åbo (2007) och har avlagt konstnärlig magisterexamen (opera, Mgr.Art.) vid Musikhögskolan i Banská Bystrica, Slovakien (2013) under ledning av professor Eva Blahová.

Kuivisto har uppträtt bland annat på Åbo Opera, samt vid Musikfestspelen i Nådendal och Åbo, och har varit solist i flera kör- och orkesterproduktioner (bl.a. Åbo Filharmoniska Orkester samt barockorkestrarna i Åbo och Tallinn). Förutom i Finland har hon konserterat i Slovakien, Tjeckien, Kroatien och Österrike.

Hon är vice ordförande i styrelsen för Åbobaserade Oopperakammari ry, studerar musikvetenskap vid Åbo universitet med inriktning på framförande- och musikerforskning och arbetar som sånglärare i Egentliga Finland.

Annukka Kuivisto

Jaana Luuppala

Jaana Luuppala studerade pianospel vid Åbo konservatorium och fortsatte därefter sina studier vid Sibelius-Akademin. Efter examen har hon arbetat som pianolärare och lektor vid Åbo regionens musikinstitut samt sedan 2007 vid Åbo konservatorium. Hon har också haft rektorsuppdrag vid musikinstituten Arkipelag och Rauma.

Luuppala har bred erfarenhet av musikproduktion, bland annat som huvudproducent för Mänttä Musikfest under åren 2014–2019. Hon har även varit ordförande för stödföreningen till musikinstitutet Arkipelag (2014–2018) och är för närvarande styrelsemedlem i stödföreningen för Mänttä Musikfest.

Vid Åbo Konstakademi verkar Luuppala som ackompanjatör och har som musiker uppträtt i olika konstellationer under årens lopp – bland annat i teaterproduktionerna Sibelius, odödlig (2018), Suurenmoista (2019) och melodramen Den döende systern (2021).

Jaana Luuppala

Anniina Kuula

Anniina Kuula är kostymdesigner med utbildning som modist, formgivare (YH) och kulturproducent (YAMK). Hon har arbetat som kostymdesigner inom olika teatrar sedan 2012, både som frilansare och fast anställd. Under åren har hon samlat erfarenhet från en mängd olika föreställningar och arbetsgrupper.

Kuula har ett brett konstintresse och är även verksam som bild- och textilkonstnär samt som lärare. Hon är dessutom utbildad konstterapeut och har en YAMK-examen inom kultur och välbefinnande.

Anniina Kuula