Fredagar på Sibbe: Rembrandt Frerichs Trio
REMBRANDT FRERICHS TRIO har varit aktiva på de internationella konsertscenerna under de senaste 12 åren. Förutom pianisten Rembrandt Frerichs består trion av den berömde basisten och kompositören Tony Overwater – vinnare av holländska VPRO/Boy Edgar Price – och slagverksinnovatören och kompositören Vinsent Planjer. Deras musik beskrivs ofta som poetisk, visuell och impressionistisk. Trion har ett fullspäckat turnéschema varje år och har bland annat turnerat till Iran, Taiwan, Indonesien, Londons Barbican Centre och länder i Europa, där de varje gång uppträtt i fullsatta konsertsalar.
Rembrandt Frerichs (1977) är en pianist med ett brett perspektiv. Han fokuserar sin energi på idéer som är meningsfulla för honom och vet också hur man förverkligar dem. Som bekant med jazztraditionen vill han undvika den upptrampade stigen. Rembrandts nyfikenhet och kunskap om konstmusik från olika delar av världen gör att hans musik ständigt utvecklas. Sättet han söker efter ett nytt musikaliskt uttryck får honom att tänja på gränserna för klassisk musik, improviserad musik och världsmusik.
Vid 22 års ålder fick Rembrandt ett stipendium för utmärkta unga musiker för att studera i USA. Direkt efter examen blev han ombedd att börja undervisa vid olika musikuniversitet. Nu är Rembrandt professor i jazzpiano vid konservatoriet i Utrecht. Både 2007 och 2014 nominerades hans album till den holländska Grammy-utmärkelsen (Edison Award). Hans musik förde honom till uppträdande i den legendariska jazzklubben Birdland i New York samt på festivaler och klubbar i Europa och Fjärran Östern.
Hans personliga sökande efter olika pianoljud och användning av instrument har inte gått obemärkt förbi: 2016 lät den nationella instrumentfonden bygga ett fortepiano speciellt för Rembrandt som han för närvarande använder för olika projekt.
Tony Overwater är en av de mest framstående nederländska basisterna. Han är en mångsidig musiker, kompositör, solist, bandledare och handledare i Nederländerna och långt bortom. Han utexaminerades med hedersutmärkelse från Kungliga konservatoriet i Haag. Han vann VPRO/Boy Edgar-priset, Podium-priset och en Edison. Han arbetade med extraordinära musiker, inklusive Karin Hammar, Yuri Honing, Pat Metheny, David Murray, Paolo Fresu, Eric Vloeimans och många andra. Overwater är också känd som en skicklig organisatör. Under sin tid på konservatoriet grundade han stiftelsen Jazz in Motion och det medföljande skivbolaget.
OLIKA FORMATIONER
Overwater delar sin passion för jazz, arabisk musik och barockmusik med de andra medlemmarna i Rembrandt Frerichs Trio. Med denna trio började han spela violone, ett 6-strängat basinstrument från barocken, föregångare till kontrabasen. Overwater har spelat med trion Jungle Boldie i över tjugo år, med Maarten Ornstein på rörbladsinstrument och trummisen Wim Kegel. Denna täta grupp utgjorde grunden för ett antal originella projekt, som Far East Revisited med Calefax Red Quintet och CD:n ”OP” med Ack van Rooyen och Ernst Reijseger, som belönades med en Edison. Inspirerad av arbetet med den libanesiska sångerskan Rima Kcheich utvecklade Tony Overwater en ny spelstil på kontrabas, där tekniker och skalor från arabisk musik införlivades i en unik stil. De arbetar med många andra band och musiker, och är ett mycket eftertraktat inslag på festivaler i Mellanöstern och Europa. Musik för barn har alltid haft en speciell plats i Overwaters hjärta. Han ser det som sitt uppdrag att göra jazz och akustisk musik av hög kvalitet tillgänglig för barn. Efter projektet ”Kikker Swingt!” (Från Swings!) med Max Velthuijs utvecklade han flera andra musikshower tillsammans med sångaren och låtskrivaren Lotte van Dijck.
PROJEKTORGANISATION OCH DOKUMENTÄRMUSIK
Som en arkitekts son har Tony Overwater en fascination för de visuella aspekterna av musik. Förutom att skriva musik till olika filmer, dokumentärer och dansshower inledde han och Joshua Samson projektet ”Keeper of the Key”. En platsbaserad konsert som äger rum på en bestämd dag i månaden. Varje gång hålls uppträdandet på en annan, hemlig, plats och alltid med en annan gäst. Samspelet mellan arkitektur, miljö, musik, musiker och publik gör detta speciella småskaliga projekt till en unik upplevelse. Overwater spelade in musiken till dokumentären ”Om de Oude Wereldzee” om Abraham Kuyper, och kombinerade sin expertis och affinitet med arabisk musik och klassisk europeisk musik.
Jazztrummisen Vinsent Planjer tog examen från Kungliga konservatoriet 2001. Hans slutprov stack ut eftersom det bara bestod av hans egna kompositioner. Sedan dess har han blivit en mycket eftertraktad ackompanjatör av jazzsolister på de nederländska musikscenerna och festivalerna. Han är också alltmer involverad i att producera, utveckla och organisera konstnärliga insatser. Han spelar en viktig roll i konsertserien med The Hague Ethospheric Orchestra, som har uppträtt med den absoluta toppen av den nationella jazzen under de senaste säsongerna.
BREDDAR SITT SPELOMRÅDE
Som medlem i Rembrandt Frerichs Trio har Planjer utvecklats till en ledande exponent på sitt instrument, som kan ses på många musikscener i Nederländerna och långt bortom. Hans sound uppskattas för dess sofistik, och hans ibland melodiska tillvägagångssätt. Som delägare i projektet The Contemporary Fortepiano, där medlemmarna i Rembrandt Frerichs Trio använder historiska instrument, banar han väg för att bredda sitt spelområde. Planjer spelar på sin egendesignade och byggda whisperkit. Med den här uppställningen syns Planjer allt oftare på klassiska musikscener och festivaler.