Ruisrock 1970: Iltalava - Sibeliusmuseum Hoppa till huvudinnehållet

Ruisrock 1970: Iltalava

På den sista dagen av Sibeliusmuseums utställning Ruisrock 1970 – Hur allting fick sin början, återvänder vi ännu en gång 51 år tillbaka till denna minnesvärda sommar. Det gör vi genom ett festtillfälle i den levande musikens tecken den 30.10 kl. 18.

Under kvällen berättar en av de ursprungliga arrangörerna och utställningsplaneraren Antero Laiho om festivalens början, och om hur det var att ordna en festival som växte till sig kolossalt utan tidigare erfarenhet. För kvällens musik står bandet Uudenmaankatu 15, samt bandmedlemmen och också en av Ruisrocks ursprungliga arrangörer Kari Purssilas solouppträdande.

Program: 

Museets välkomsthälsning 

Antero Laiho berättar om hur festivalen fick sin början

Kari Purssila – Solo

Paus, utställningen är öppen

Gruppen Uudenmaankatu 15 uppträder 

Programmet tar ca. 1,5 h med paus.

Antero Laiho är fackboksförfattare och en av Ruisrocks ursprungliga arrangörer. Han har forskat i populär- och ungdomskultur samt varit med och skrivit ett flertal artiklar och böcker så som Ruisrock –  ensimmäiset 25 vuotta (Ruisrock – de 25 första åren), Föribeat – turkulaisen rockin arkeologiaa (Föribeat – den åboländska rockens arkeologi) och Upolaiset ja paskasakki – modit ja rockerit Turussa 1960-luvulla.

Uudenmaankatu 15 grundades i slutet av 1969 under samma tid som beslutet om Ruisrocks arrangemang fattades. Bandets gitarrist och solist Kari Purssila är en av Ruisrocks grundare. Av bandet återstår idag tre av ursprungsmedlemmarna.