Kosmiska stämningar med Saxtronauts
26.09.2022
Söndagen 2 oktober uppträder den astronomiinspirerade saxofonensemblen Saxtronauts i Sibeliusmuseum.
Saxtronauts har som mål att föra fram högkvalitativ konstmusik till olika publiker på ett fördomsfritt sätt. Bandet vill samarbeta med olika vetenskapliga och konstnärliga discipliner och framför sin musik i observatorier och vetenskapscenter, utan att förbise traditionella konsertsalar.
Saxtronauts består av Anna-Sofia Anttonen, Nanna Ikonen, Nanako Lammi och Sikri Lehko, som alla även är fristående mångsidiga musiker, pedagoger och scenkonstnärer. Saxofonen är deras instrument för att utforska universum.
– För konsertturnén har vi beställt tre nya verk för saxofonvartett, varav den nyaste har premiär på söndagens konsert. Tytti Arolas Exobiology utforskar liv i rymden. Den första delen av verket är en ode till kvinnor som gjort rymdresor. I de andra delarna av kompositionen utövas saxofonyoga och instrumenten används som radaranordningar. Förutom saxofoner hörs den legendariska Buchla 200-modularsynten i stycket, berättar Anna-Sofia Anttonen.
Saxtronauts även i Observatoriet under lördagens Stiftelsedag
Utöver konserten på söndag uppträder Saxtronauts även med två performanser i Observatoriet på Vårdberget under Stiftelsedagen lördagen 1.10.
– Tidigare under vår Rymdäventyr -turné har vi inspirerats av miljön i observatorier som fortfarande är verksamma, och nu blir det fint att få åka på äventyr med publiken i det historiska observatoriet på Vårdberget. I januari 2020 gjorde vi en liknande spelning i Helsingfors observatorium, som också planerades av Carl Ludvig Engel. Helsingfors observatorium planerades i samarbete med en astronom – kanske hade Engel lärt sig av sina misstag, eftersom han helt tydligt inte visste hur ett observatorium skulle fungera då han planerade observatoriet på Vårdberget. Ur konstnärlig synvinkel är det intressant att få göra ett uppträdande med rymdtema i en byggnad som är en produkt av arkitektens fantasi om hur ett observatorium kunde vara, säger Anttonen.
– Lauri Supponens Ave Maris Stella är en tredelad konsertinstallation som utförs med hjälp av liveelektronik och experimentell instrumentkonstruktion: ljudet från saxofoner utökas med hjälp av bl.a. trädgårdsslangar. När vi framför ett stycke växlar vår roll någonstans mellan forskare och musiker. Det finns någon oförklarlig magi i det här styckets värld, och det lämpar sig mycket väl att framföras i just observatorier. Ave Maris Stella kommer att höras i observatoriet på Vårdberget under lördagens rundvandringar kl. 12 och 15.
Med på en konsertrunda ryms 40 personer.
Platserna till de musikaliska rundvandringarna i observatoriet bokas via länkarna nedvandringarna i observatoriet bokas via länkarna nedan:
Rundvandring kl. 12–13.30 / kl. 15–16.30: https://link.webropolsurveys.com/S/18B3FB47DDB44D0B
Samling utanför Observatoriets huvuddörrar. Man kan röra sig fritt i Observatoriet under spelningarna. Obs! För att framföra det sista stycket förflyttar sig Saxtronauts till det intilliggande Vattenlagrets galleriutrymme, där Stiftelsen för Åbo Akademi visar nutidskonstutställningen Mer än mina ögon kan se.
Ensemblen spelar i Vattenlagret ca kl. 13.15–13.30 samt 16.15–16.30. Tiderna är uppskattningar.
Tillgänglighet: Utrymmena är inte hinderfria.
Både Observatoriet och Vattenlagret har hiss mellan första och andra våningen.