Välkommen till Konstnärsgillet i Åbos 100-årsjubileums medlemsutställning på Sibeliusmuseum!
18.06.2024
Till äran av Konstnärsgillet i Åbos (Turun taiteilijaseura) 100-årsjubileum vill gillet lyfta fram sin verksamhet och sina konstnärer i olika evenemang. ”Sommartider”-utställningen för samman olika aktörer från det gamla Åboområdet, och presenterar åboländsk samtidskonst genom en rik helhet av verk. Sibeliusmuseets Sibeliussal erbjuder en värdefull plats både för bildkonsten och för möten mellan olika konstformer – mitt i somriga Åbo.
Utställningen visas 19.6–11.8.2024.
På Sibeliusmuseum på Biskopsgatan i Åbo visas under sommaren en utställning som är resultatet av ett för Åbos kultur stort projekt, som nu hunnit bli 100 år gammalt: Konstnärsgillet i Åbo. Konstnärsgillet firar sitt jubileum i värdigt sällskap, och med goda skäl, eftersom året 1924, året då gillet föddes, även pryddes av ett annat stort projekt inom den finska kulturen: Jean Sibelius sjunde symfoni.
Genier saknar varandra, men i början av vår självständighetstid fanns Åboströmningarna knappast i tankarna hos den musikaliska jätten, som nyss hade landat vid Tusby träsk. För att göra detta möjligt krävdes Europas galna år 1968 och arkitekten Woldemar Baeckman. Sibeliusmuseets akustiskt förfinade betongbrutalism invigdes det året.
Museets hjärta, Sibeliussalen, erbjuder en fascinerande och passande miljö för bildkonst, som stöder de modernistiska formerna; ett alltför sällan utnyttjat utrymme. De robusta betongväggarna och för akustiken gjorda multipolära formerna bryter mot en av de viktigaste paradigmerna för framförande av abstrakt konst, den vita kuben, och möjliggör ett helt nytt sätt att se och uppleva visuell konst. Den franska upphängningsstilen från den Parisiska salongskonsten bryts upp av tystnaden i det tomma rummet. ”Pianissimo”, skulle Sibelius ha sagt.
Denna kavalkad av 38 konstnärer består av frivilliga bidrag från medlemmarna i konstnärsgillet, som inte valts ut av en kurator utan av en jury, utmärkande för den parisiska salongskonsten. En viktig struktur, eftersom ett sekel av vänskap är värt att fira på ett sätt som respekterar traditionen. Och varför inte också fira sommaren, eftersom vi beviljats en sådan.
Följande konstnärer är med i utställningen:
Aaltonen Vesa
Aho Anna
Aihinen Riikka
Giger Reeta
Haanpää Markku
Hakanen Jukka
Halmesmaa Anu
Hautamäki Toni
Hedberg Sini-Meri
Holma Marjatta
Immonen Kati
Isaksson Kristina
Kallio Petra
Kananoja Sanna
Kiviniemi Ville
Kuivisto Lena
Leka Lotta
Metsämäki Mari
Mutka Jone
Määttälä Eliisa
Oikkonen Tuuli
Pitkänen Kalle
Puhakka Arja Maarit
Pylkkö Leena
Raatikainen Samu
Rantanen Jarkko
Ruohonen Elina
Ruusulaakso-Norima Helena
Salmi Sinikka
Sinkkonen Johanna
Suominen Paula
Torvinen Sari
Tuominen Henri
Vainio Tiina
Vanhanen Heini
Vierikko Paula
Vuorio Susanna
Ylitalo Merja